Atlétika
Nagy Marcell

MTK legendárium | 170. rész

Publikálva: 2021.12.05 Frissítve: 2021.12.03 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 20. rész. Orth György (1901-1962). „Így még nem játszottak magyar pályán”

Az MTK - miután Brüll elnök vezetésével sikerült megszerezni Orthot – a lehető legnagyobb mértékben kényeztette, megbecsülte. Orth Gyuri, korabeli becenevén Ripp, pedig igyekezett meghálálni ezt a törődést és bizalmat.

„Hamar gyökeret vert az MTK bajnokcsapatában s már tizenhat évesen, 1917. november 4-én bemutatkozhatott a válogatottba, egy osztrákok elleni mérkőzésen. Habár Bécsben játszottak, Gyuri otthon érezhette magát, mert a magyar tizenegyben kilenc MTK játékos szerepelt. Győztek is 2:1-re.

A kék-fehérek sorozatban bajnokságot nyerő aranycsapatának, továbbá a válogatottnak is Orth volt az elsőszámú játékosa a húszas évek elejétől. Nemcsak tökéletes technikai és taktikai képzettsége, irányítókészsége, hanem sokoldalúsága is páratlan volt. Kapustól balszélsőig minden helyen játszott, mégpedig válogatott színvonalon.

Kivételes képességei azonban elsősorban irányítói szerepkörben, a középcsatár és a középfedezet posztján csillogtak teljes fényükben.

Alárendelte magát a csapatérdeknek, mindig ott futballozott, ahová állították. Örök kérdés, tud-e egy futballista minden poszton a legmagasabb szinten játszani. Ő bizonyította, hogy tud.

Üstökösként tűnt fel, korán érkezett a csúcsra.

A svédek elleni mérkőzésen, 1921. november 6-án (4:2) olyan ragyogó játékot nyújtott, amelyről még évekkel később is írtak és beszéltek. Kiváló képességei maradéktalanul kibontakoztak, ráadásul három pompás gólt is szerzett. A szemtanúk véleménye szerint Orth György húszévesen felérkezett a futballművészet csúcsára.

Az MTK-ban 1924. október 19-én nyújtotta a legemlékezetesebb alakítását. Ekkor játszották az azóta is sokat emlegetett Örökrangadót, amelyen a kék-fehérek 11:2-re legázolták a Ferencvárost. Orth ellenállhatatlan volt, öt ragyogó gólja mellett a többi előkészítésében is főszerepet játszott. A mérkőzés utolsó perceiben a Fradi szurkolók az MTK hívőkkel kórusban éljenezték, ünnepelték a nap hősét. Ez is azt mutatta, hogy kluboktól függetlenül rajongtak érte. Más klubok drukkerei is elismerték, amit sportszerű játékának is köszönhetett.

Az MTK elnöke, Brüll Alfréd könnyezve mondta a nagy diadal után: – Így még nem játszottak magyar pályán!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!